Dersom du har problemer med utskriften kan dette brukes som en sjekkliste. Dette er til nytte utenom arbeidstiden når vi ikke er tilgjengelig per telefon / fjernstyring.

Oppdatering 25.01.2024:

"Edipost print" sitt sertifikat har gått ut og du må derfor installere en ny versjon.

1. Avslutt "Edipost print" nede i "system tray" (de små ikonene nede til høyre ved klokka)
  2. Avinstaller gammel versjon av "Edipost utskrift" gjennom Kontrollpanel / Legg til fjern programmer,
  3. Installere ny som du finner her: https://app.edipost.no/downloads/localprint-2.2.7.msi
  4. Start print-engine og se om det funker, hvis ikke gå inn her: https://localhost.edipost.no:58935/Version Siste versjon er 2.2.7. Står det noe annet så må du oppdatere til siste versjon.
  5. Se om printere kommer opp nå.

Hvis du får problemer:

• Se i Windows Oppgavebehandleren/Task Manager. Det skal ikke ligge noen prosess som heter "print-engine" der. Om det gjør det så må du fjerne disse.

1. LOKALT SKRIVERPROBLEM?

Dersom du klikker deg inn på "Skrivere og skannere" og deretter klikker å etikettskriveren din vil du kunne gjøre en testutskrift dersom oppsettet mellom PC og skriver er i orden.

Får du ut test-etikett som også ser OK ut? Da kan du hoppe til punkt 3.

2. FEIL INNSTILLINGER?

Dette kan særlig gjelde Brother-skrivere. Etikettene til disse vanlige Brother-skriverene er 103mm bred (ikke 102mm) og dette må spesifiseres inne på "Skrivere og skannere" → "Utskriftsinnstillinger". Sørg også for at formatet er Portrett og ikke Landskap. For andre typer skrivere så skal størrelsen normalt angis som 102x192mm.

Merk, det hender også at skriveren behøver en kalibrering slik at skriveren forstår størrelsen på etiketten. Søk opp "Calibration" + navnet på skriveren din på Youtube for å se hvordan dette kan gjøres. Dette er ofte tilfellet dersom etikett-utskriften stanser / stopper på feil sted på etiketten.

Edipost har ikke støtte for andre etikettstørrelser enn 192mm lengde, men 102mm eller 103mm bredde vil fungere.

Noen skrivere kommer med en "demo etikettrull" - denne kan ikke brukes!

3. EN ANNEN USB-PORT?

Dersom det står "Frakoblet" (på skriveren) og du ikke får noen kontakt i det hele tatt; prøv en annen USB-port på PCen, og sørg for at skriveren er påskrudd (lyser grønt) og at kabelen sitter ordentlig i.

4. KJØRER EDIPOST UTSKRIFT (LOCALPRINT)?

Skrivermotoren installeres som et vanlig Windows-program og legger seg som et skriver-ikon i systemstatusfeltet som vist nedenfor dersom programmet kjører.

Denne skal i utgangspunktet startes automatisk ved oppstart av Windows, men oppdateringer ol kan gjøre at dette ikke skjer.

Dersom du ikke finner dette ikonet på din oppgaveøinke så kan du søke opp Edipost Utskrift i Start-menyen (eller på skrivebordet om den ligger der) og klikke på den én gang. Refresh app.edipost.no og se om Edipost nå finner skriveren.

StartmenyenSkrivebordet

5. UTDATERT VERSJON?

Dersom det fremdeles ikke fungerer selv om Edipost Utskrift kjører, så er det en mulig løsning at det kjøres en gammel versjon av Edipost utskrift (Localprint). Dette kan skje om man ikke benytter Edipost så ofte, og det har vært en oppdatering for en lengre tid siden.

• Avinstaller Edipost utskrift fra maskinen din ved å gå inn på "Kontrollpanel" → "Avinstaller et program"

• Reinstallere den via dialogboksen i Edipost (se link på skjermbilde nedenfor)

• Etter dette er gjort må du åpne Edipost Utskrift manuelt første gangen for å starte det og refreshe nettleseren i Edipost. Dette gjør du ved å søke opp Edipost Utskrift i Windows-panelet.

6. FLERE INSTANSER?

Dette kan du se dersom du klikker "Ctrl"+ "Alt" + "Delete" og kikker i Oppgavebehandleren. Om det ligger to stk "Print-engine", avslutt den ene av dem.

*Denne typen feil jobber vi med en løsning for å sperre muligheten for at skal skje 100%

7. SJEKK LOGGEN

Fungerer det fremdeles ikke? Ta en kikk på loggen ved å høyre-klikke på Edipost Utskrift-ikonet og se etter følgende:

Dersom det helt nederst i din logg står følgende:

"Could not load file or assembly'Foxit.PDF.Printing.40.x86.dll'" så betyr det at datamaskinen som kjører Localprint mangler Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86) som er et krav.

Da laster du denne ned her.

*Denne typen feil jobber vi med en løsning for å sperre muligheten for at skal skje 100%

8. IKKE KONTAKT MED UTSKRIFTMOTOR

Har du forsøkt stegene over, men det fungerer fortsatt ikke?

Gå inn på denne URL på din maskin: https://localhost.edipost.no:58935/Version

Du skal da få et svar a la dette:

Du kan også se https://localhost.edipost.no:58935/Printers  for å se alle printere som LocalPrint har kontakt med.

Om du får en feilmelding isteden tyder det på at:

- Localprint ikke kjører, se steg 5

- Din PC eller sikkerhetsinnstillinger ikke tillater kommunikasjon med "localhost"?

Om din PC ikke tillater kommunikasjon med localhost kan du sjekke følgende:

1. Start command prompt
  2. Skriv "ping localhost.edipost.no" -> Command prompt skal da svare med 127.0.0.1
    1. Om den ikke svarer med 127.0.0.1 så må denne "ruten" legges inn i en spesiell system-fil på windows. Dette vil som regel kreve administrator-rettigheter. Filen er:
    2. C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
    3. I denne filen legger du til en ny linje med denne infoen (og deretter lagrer og lukker filen):

127.0.0.1       localhost.edipost.no

• Om det likevel ikke virker, må du ta kontakt med din IT-support. Du kan spørre om: "Hvordan kan jeg tillate kall til localhost på min PC. Jeg har en tjeneste som kjører på localhost og det ser ut som min PC ikke tillater kall til localhost på https. Kan du hjelpe meg med det?"
  • Med din IT-drift; forklar at URL https://localhost.edipost.no:58935/Version ikke virker og at den må virke for at Edipost print skal fungere. De kan også hjelpe deg med å editere hosts-filen på C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

9. UTDATERT SKRIVER-DRIVER?

.. fremdeles ingen utskrift? Antagelig er driveren til etikettskriveren utdatert.

• Koble fra skriveren
  • Deretter slett skriver-enheten fra "Skrivere og skannere".
  • Installer driver på nytt ved å følge instruksene. Du finner driver-installasjon nedenfor for enkelte vanlige modeller:

Om du ikke finner skrivermodellene din kan du gjøre et Google-søk på din skriver-type og "+ driver", last ned og installer etter instruksene. Dersom PCen ikke gjenkjenner skriveren når den kobles inn og er påskrudd kan årsaken være at USB-kabelen er ødelagt. Om dette gjelder en Brother-skriver vil vi anbefale å kontakte Brothers tekniske support.

Når det gjelder Brother-skrivere, sørg for å avinstallere driveren først ved hjelp av Printe Driver Information Cleanup Tool, før du installerer driveren på nytt.

10. PROBLEMER MED BROTHER SKRIVERE

Vi opplever at en del brukere har problemer med Brother skrivere., derfor har vi samlet noe ekstra informasjon og erfaringer knyttet til Brother-skrivere her: https://edipost.freshdesk.com/support/solutions/articles/9000115130-oppsett-brother-etikettskriver

11. FEILSØKING

Se denne artikkelen for videre feilsøking:

https://edipost.freshdesk.com/support/solutions/articles/9000115178-feils%C3%B8king-utskriftsmotor-localprint-

12. TA KONTAKT

Ikke nøl med å ta kontakt med oss uansett om du har kikket på alle disse stegene eller ei, så tar vi selvsagt en kikk på dette og forsøker å løse det så godt vi kan.

92 29 66 20
Man-fre 08:30-16:00
support@edipost.no

Særlig når det gjelder skriver-tekniske problemer så er det ikke alltid vi kan løse opp i dette for deg. Da er det best om du tar kontakt direkte med skriver-produsenten. Nedenfor er noen av disse:

Brother

Tlf: 22 57 75 90
Hverdager fra 09.00-17.30
Eller ta kontakt her

Nettverksskriver eller utskrift via terminalserver?
Problemer kan oppstå også knyttet til om Edipost Utskrift kjøres på terminal-server, er satt opp som nettverksskriver og hvis man har installert visse typer Antivirus som blokkerer programmet. Denne typen support/ bistand går utenfor hva vi kan hjelpe til med. Dersom man har et oppsett for nettverksskriver så forutsetter dette at man har kompetansen på huset til å også vedlikeholde denne.

Dersom du ønsker en løsning for automatisert utskrift / fjernutskrift så har vi en egen løsning for dette. Med denne løsningen kan du eksempelvis skrive ut direkte fra din telefon og du behøver ikke å være koblet til skriver. Bare ta kontakt med oss om dette er interessant.